Za ljubitelje mesa i grčke kuhinje – GIROS

Za ljubitelje mesa i grčke kuhinje – GIROS

Grčka kuhinja je bogata i raznovrsna, a među ukusima dominiraju masline, smokve i med. Plodovi mora jesu zastupljeni u ponudi, a među tradicionalnim jelima je i jagnjeće pečenje.

Grci su, dakle, ljubitelji mesa, a najpopularniji zalogaj ove vrste, posebno među turistima jeste – giros.

grcka, jelo, hrana, ukusi, meso, salata, pomfrit
Grčki giros

Recept za ovo jelo u Grčku je stigao iz Male Azije, iz grada Bursa i to ne tako davno, naime dvadesetih godina prošlog veka. Recept za dobar giros nije univerzalan. Naime, možete ga uvek prilagoditi svom ukusu i meri. Ovo tradicionalno jelo, koje se smatra grčkim, sadrži najčešće svinjsko, jagnjeće ili pileće meso koje se peče na vertikalnom ražnju, složeno u komadima. Vertikalni ražanj se rotira oko izvora toplote, tako da se meso jednomerno peče, a sokovi se slivaju niz ražanj i naslagane komade mesa. Zato je neodoljivog ukusa i mirisa, posebno ako se peče i dimi na prirodnoj vatri, međutim najčešće se koriste strujni ili plinski grejači. Sa ražnja se odvaja nožem, tako što se odseca najzapečeniji, spoljni sloj i servira se kao sendvič u tankoj kori hleba, nalik na pitu, tortilju. Blago je pečena, zarolana kao fišek i podmazuje se pre serviranja, najčešće maslinovim uljem i slanom vodom. Meso skinuto sa ražnja je u tankim slojevima i hrskavo. I to je osnova dobrog grčkog girosa.

via GIPHY

Obavezno se, radi poboljšanja ukusa, stavljaju različiti dodaci u vidu povrća i sosova: tzatziki, paradajz, crni luk… Takođe, pomfrit je jedan od sastojaka, a umesto pomfrita neki u pripremi koriste pečeni krompir. Za začine se biraju krupno mlevena crvena paprika, korijander, ruzmarin, kumin, origano, ali i mnogi drugi začini specifični za tamošnju sredinu.

Zaključujete, giros je spoj dobrih ukusa, a najvažniji sastojak, meso, treba sa pažnjom odabrati. Na ražanj se stavljaju najkvalitetniji komadi jedne vrste mesa. Koliki će biti giros, zavisi od navika spremanja lokalnih majstora, a odnos sastojaka se takođe razlikuju od mesta do mesta. Veličina girosa može biti i stvar dogovora, ili jednostavno odraz njihove velikodušnosti prema vašem apetitu.

Izbor mesa – važan momenat u pripremi

grcka, giros, hrana, ukusi, jelo, meso, salata, pomfrit
Niko mu ne može odoleti…

Pri izboru girosa, prvo pitanje koje će vam postaviti je za koju vrstu mesa se opredeljujete. U većini lokalnih restorana u Grčkoj u ponudi je više vrsta mesa, najčešće dve ili tri. Giros u čijoj osnovi je svinjsko meso, servira se najčešće uz tzatziki sos. Izbor ostalih sastojaka je pitanje izbora. Oni koji nisu ljubitelji svinjetine, opredeljuju se za jagnjeće, ali često i za pileće meso. Ređe se koristi ćuretina, a ponegde se samo kombinuje sa piletinom. U pileći giros se najčešće dodaju majonez i pavlaka, kao sos, ali to nije pravilo. U kombinacijama kod girosa, dakle, nema pravila, pa tako izbor salata i začina zavisi od ponude i vaše želje. Na retkim mestima u Grčkoj, recimo u nekim delovima Kipra, naići ćete na giros od telećeg mesa.

Dakle, u raznolikosti ukusa i načinu njihovog mešanja je suštinska čar ovog tradicionalnog jela. Giros je zaista među svetskim gurmanlucima specijalno grčki, i mada je istina da je u ponudi jelovnika i u drugim zemljama, budite sigurni da zbog dobrog girosa vredi doći do Grčke.

One thought on “Za ljubitelje mesa i grčke kuhinje – GIROS

Comments are closed.

Comments are closed.